Lyhennelmä Itä-Suomen Lääketiedetapahtuman esitelmään 1999

Raimo Suhonen, Dos., Mikkelin keskussairaala

Puukko vai pakastus?

Tottumus ja talon tapa voivat ohittaa lääketieteelliset perusteet hoitomallin valinnassa. Tämä koskee myös leikkauksen ja jäädytyshoidon rajankäyntiä. Jäädytysmetodiin perehtyneen ihotautilääkärin työkaluna nestetyppijäädytys on monipuolinen, tehokas ja turvallinen hoitokeino. Suurin osa sen indikaatioista on hyvänlaatuisia, mutta hyvin keskeinen hoitokohde ovat myös vanhemman ikäluokan basalioomat.

Nestetyppijäädytystä voi pitää ensisijaisena hoitona mm. seuraavissa taudeissa:

 • keratosis seborrhoica, rasvaluomet - erityisesti kasvoissa (myös silmäluomet!) ja kaulalla
 • keratosis solaris (k. actinica), aurinkokeratoosit (+ Mb Bowen)
 • keratoakantooma (huom! – diff-dg okasolusyöpä) – erittäin nopeakasvuinen tuumori
 • huulikohjut ("Venous lake"), spider nevukset (N. araneus)
 • trichiasis + distichiasis (joskus myös entropiumin ripsiongelmat)
 • silmäluomista ekkriiniset kystat, papilloomat (myös kyynelpisteistä), ontelosyylät, syylät

  Harkinnan arvoinen vaihtoehto nestetyppijäädytys on mm. seuraavissa taudeissa:

 • syylät (Verruca vulgaris, V. plana, Condylomata accuminata)
 • kapillaarinen hemangioma (kavernoottinen hemangioma) (Ei: naevus flammeus)
 • ksantelasmat
 • basalioomat, myös leikkausresidiivit (ei kuitenkaan yleensä ns. morfea-tyyppinen)

  Nestetyppijäädytys soveltuu lähes kaikille ihoalueille - parhaiten pään alueelle, jossa parhaat alueet ovat silmäluomet, nenä ja korvalehdet. Kryohoitoa voidaan käyttää kaikissa ikäluokissa, mutta sen tyypillisimmät hoitoperusteet ovat vanhemman ikäluokan tauteja. Marevan- tai ASA-hoidot eivät ole este. Puudutusta tarvitaan vain poikkeuksellisesti. Ihokarvat (hiukset, silmäripset, kulmakarvat) katoavat pysyvästi voimakkaan jäädytyksen alueelta. Trikiaasissa tämä on tavoite, mutta basaliooman hoidossa huomioitava haitta. Sen sijaan rustot, isot verisuonet ja mm. kyynelkanava sietävät jäädytyksen vaurioitta.

  Muita kryogeeneja kuin nestetyppeä voi suositella lähinnä syylien hoitoon (esim. Histofreezer). Vain nestetypen jäädytyslämpötila on riittävän kylmä ( - 196 C) premalignien ja malignien muutosten hoitoon.

  Varsinaisen ihotautien jäädytyshoidon – nestetyppijäädytyksen – käyttö edellyttää hyvää kliinistä ihon diagnostiikkaa, opastettua perehtymistä itse jäädytysmetodiin ja riittävää potilasmäärää saavutetun taidon ylläpitämiseksi. Näistä syistä se tulee edelleen keskittää dermatologeille. Haettaessa kussakin tapauksessa sopivaa hoitomenetelmää, yhteistyö silmä- ja korvalääkärien sekä (plastiikka)kirurgien kanssa on suureksi hyödyksi ja usein välttämätön. Hoitoratkaisua tehtäessä kannattaa muistaa, että jäädytys on säästävä hoito – myös rahallisesti.

  Takaisin Ihotautiartikkelit-sivulle