Pohjolan Lääkäripäivät 2/2001 Esitelmäni lyhennelmä (kohderyhmä yleislääkärit)

Raimo Suhonen

Silmäluomimuutosten nestetyppijäädytyshoito

Pään alueen iho sopii hyvin jäädytys- eli kryohoitoon. Paras hoitokohde on silmäluomi. Silmän läheisyys aiheuttaa turhaakin pelkoa, ja se voi nostaa hoitokynnystä, mutta se ei myöskään salli kompromisseja hoitometodin hallinnassa, erityisesti turvallisuusnäkökohdissa.

Nestetypen höyrystymislämpötila on - 196 oC. Tämä pakkanen vallitsee spraytekniikassa suuttimen kärjessä ja kontaktitekniikalla anturin (proben) ihokontaktilevyssä. Ihomuutoksen jäädyttämisen syvyys/laajuus riippuu hoitokohteen laadusta; basalioomassa tuumorin pohjalle on saatava vähintään 50 asteen pakkanen.

Hoidon aiheet

hyvänlaatuiset: seborrooinen keratoosi eri muodoissaan (yleisin hoitoperuste), virussyylät (harvinaisempia), ontelosyylät (vain aikuisilla; imm. suppressiopotilaat), ekriininen kysta (yksittäinen/multippelit), naevus araneus (spider angioma) – jäädytys vain keskussuoneen, ksantelasma - 2-3 jäädytyskäyntiä, aurinkokeratoosi/cornu cutaneum, pyogeeninen granulooma (harvinainen silmäluomessa). Trikiaasi (myös distikiaasi tai entropiumin ripsiongelmat) reagoi vaihtelevasti. Keratoakantooma on erinomainen jäädytyshoitokohde. Intradermaalinen nevus ei ole yleisesti hyväksytty jäädytysaihe, mutta joskus kryo on vähiten huono vaihtoehto.

pahanlaatuiset: basaliooma on käytännössä ainoa silmäluomessa jäädyttäen hoitoon sopiva maligni muutos. Kryohoito tulisi rajoittaa vain nodulaariseen, selvästi rajautuvaan tuumoriin. Basaliooman jäädytys luomireunassa hävittää hoitokohdasta ripset pysyvästi, mutta kyynelaparaatti kestää jäädytyksen. Luomifunktion suhteen ei yleensä tule vaikeuksia. Mediaalikantuksen basalioomaa ei saa hoitaa jäädyttäen, vaan se kuuluu aina ihokirurgian/plastiikkakirurgian piiriin.

Puudutusta ei yleensä tarvita silmäluomen jäädytyshoidossa. Jos (spraytekniikkaa käytettäessä) silmän suojaus toteutetaan painamalla yläluomi alaforniksiin, tarvitaan kuitenkin tippa esim. Obucainia silmään.

Jälkihoito on yksinkertainen: hyvänlaatuisten muutosten jäädytyksen jälkeen sitä ei tarvita. Potilas voi vapaasti peseytyä ja saunoa. Basaliooman voimakas jäädytys aiheuttaa turvotuksen, eksudaation ja rupimuodostuksen. Silmäluomessa tällöin jälkihoitona voidaan käyttää antibioottivoidetta; luomireunassa silmävoiteita, kauempana sopii esim. fusidiinihappovoide.

Seurannaiset hoidosta ovat tekniikalle ja lokalisaatiolle ominaisia: silmän seudun löysä subcutis turpoaa aina jäädytyksen jälkeen; benignien muutosten hoidossa tämä ei yleensä aiheuta edes töistä poissaoloa, mutta basaliooman jäädytys turvottaa silmän pariksi päiväksi ’umpeen’. Kevyen jäädytyksen jälkirupi irtoaa yleensä 1-2 viikossa, basaliooman jälkeen iho on ehjä usein vasta vajaan kuukauden kuluttua.

Komplikaatiot ovat oikein toteutetussa silmänseudun jäädytyshoidossa harvinaisia. Jos basaliooman jäädytyksen jälkieksudaatio/rupi-vaiheessa ilmenee häiritsevää kipua, se on merkki sekundääri-infektiosta, joka yleensä on St. aureuksen aiheuttama ja paranee viikon kefalosporiinikuurilla. Verenvuoto on harvinaista. Yleensä jäädytys ei aiheuta kiristävää arpea, mutta ektropium on mahdollinen hyvin voimakkaan BCC-jäädytyksen jälkeen. Sidekalvo-ektopiaa voi syntyä luomireunan BCC hoidossa; emme ole joutuneet sitä korjaamaan operatiivisesti.

---------------------
Duodecimin ’Käypä hoito’ – artikkeli jäädytyshoidosta ja potilasohjeita löytyy S-posti: raimos(at)iki.fi

Takaisin Ihotautiartikkelit-sivulle